Ört Läkemalva, Marshmallow & Althaea

Läkemalva

Läkemalva är en högväxt flerårig ört med rosa eller vita blommor, som växer i Europa och Nordafrika. I vårt land är det sällsynt med förvildad läkemalva, den trivs bäst vid salthaltiga marker och vid kusten. Läkemalva har använts som naturmedicin i tusentals år för att behandla matsmältnings-, andnings- och hudproblem. Det är främst roten, men även bladen som man använder för medicinskt bruk. Läkemalva är ursprunget till godiset marshmallow, därav det engelska namnet på örten. Förr i tiden kokade man och friterade läkemalva rötter eller stjälkens märg i sockerlag. De torkades sedan och användes som sötsaker för att lindra exempelvis halsont och magproblem.

Läkemalva helande krafter beror delvis på de slemhinnor som örten innehåller. Som naturmedicin används läkemalvan mot brännsår eller sårig och irriterad hud. Intag av te på läkemalva lindrar irriterade slemhinnor och har lugnande effekt på andningsvägarna och dämpar hosta (speciellt torrhosta). Läkemalva är lenande och läkande för slemhinnor i mage/tarm och kan användas mot diarré och sömnlöshet. Skummet som uppstår vid kokning av roten kan lindrande vid hudproblem.

Läkemalvans frön kan ätas färska eller torkade tillsammans med dess blad och kronblad i sallad. Roten kan ätas efter att man kokat den mjuk och därefter steker den. Som te kan man dricka läkemalva på fastande mage ett par gånger per dag som en kur under ett par veckor. Läkemalva i sig kan drickas som te dagligen under en längre tid.

Slem- och garvämnen i läkemalva kan påverka upptag av läkemedel. Tag åtskilt från läkemedel med ett par timmars mellanrum.

Andra namn: Marshmallow (Althaea officinalis)

Produkter med läkeörten Läkemalva i butiken