Maskros läkeört & naturmedel

Maskros

Maskrosen är en oönskad gäst i trädgården och vi kämpar med att hålla bestånden nere. Men maskrosen är en livskraftig läkeväxt som finns nära till hands och som vi borde se som en tillgång istället, med så många goda egenskaper och välgörande växtämnen. Hela maskrosen från rot, blad till blomma är ätlig, rik på kalium och magnesium och positiva  egenskaper för stimulans av bukspottkörtel och lever. Det gör att maskrosen passar fint vid utrensningskur för att stärker lever och njurar. Så slänga inte maskrosen på komposten utan ta in den i köket och använda den i matlagningen. Det finns även flera naturläkemedel som innehåller extrakt från maskrosens blad och rötter.

Maskrosen stimulerar bukspottkörtel och lever

Maskrosen innehåller mycket bitterämnen men läkeörtens blad och rot kan läggas i kallt vatten en stund för att minska den bittra smaken. Maskrosens läkande egenskaper och bitterämnena kan bidrar till bättre aptit och stödjer kroppens nedbrytning av fetter. Maskrosen har starkt urindrivande egenskaper och den bittra smaken sätter igång utsöndringen av matsmältningsenzymer och galla från levern samtidigt som bukspottkörteln stimuleras till att reglera blodsockret.

Maskrosens blad kan användas i sallader, pesto och smoothie. Rötterna kan exempelvis användas som utfyllnad i gratänger och biffar. Roten är däremot väldigt besk och man bör koka den ett par gånger. Maskrosens blommor saknar bitterämnen och smakar sött och gott.

Andra namn: Taraxum officinale

Produkter med läkeörten Maskros i butiken